FODMAP dieet

Het FODMAP dieet is een wetenschappelijk bewezen dieet voor mensen met functionele buikklachten, met name PDS (prikkelbare darm syndroom). Bij 75% van de cliënten levert het klachtenvermindering op en in sommige gevallen zelfs klachtencontrole. LET OP: het is een middel om klachten te verbeteren, het kan niet genezen!

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP staat voor een groep onverteerbare korte keten koolhydraten (ofwel suikers). Deze worden slecht of niet opgenomen in de dunne darm. De afbeelding hiernaast laat zien wat er gebeurt in de darmen en welke klachten hierdoor kunnen ontstaan.

FODMAP staat voor:

F (Fermenteerbare) Het proces waarbij bacteriën de onverteerbare koolhydraten afbreken, waardoor gas ontstaat in onze dikke darm.
O (Oligosachariden) Deze kunnen we als mens niet afbreken en worden door ons lichaam niet opgenomen. Het kan helpen om deze te verwijderen uit de voeding door ze niet of minder te eten. Er zijn 2 soorten:
- Fructanen (FOS): in bijv. tarwe, rogge, ui en knoflook
- Galactanen (GOS): in bijv. peulvruchten
D (Disachariden) Lactose intolerantie: bij een tekort of afwezigheid van het enzymlactase in ons lichaam, waardoor lactose onvoldoende wordt afgebroken en niet kan worden opgenomen.
M (Monosachariden) Fructose, wanneer het meer aanwezig is dan glucose = ‘vrije fructose’ in bijv. honing, appel en fructosestroop. Ca. 30 – 40% van de mensen een fructose-malabsorptie. Alleen mensen met PDS hebben moeite met het verteren van vrije fructose. Glucose kan helpen bij de absorptie van fructose.
A (And)
P (Polyolen) Suiker alcoholen (bijv. sorbitol en mannitol), in bijv. steenvruchten, sommige groenten en bepaalde kunstmatige zoetstoffen. Polyolen kunnen niet worden verteerd of opgenomen door het menselijk lichaam.

Basisprincipes van het FODMAP dieet

Het FODMAP dieet bestaat uit 3 verschillende fasen. Belangrijk is om dit dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen, om zo eventuele tekorten en / of knelpunten te achterhalen en zodat het dieet volledig goed wordt opgevolgd.

De 3 fasen waaruit het FODMAP dieet bestaat:
1. Eliminatiefase, gedurende deze fase ga je samen met je diëtist een volwaardige voeding opstellen waarin zoveel mogelijk voedingsmiddelen hoog in FODMAP’s worden vermeden. Dit duurt 2 tot maximaal 6 weken.
2. Herintroductiefase, hierbij worden de FODMAP’s één voor één geherintroduceerd in het eetpatroon onder leiding van je diëtist.
3. FODMAP way of life, door de herintroductie is bekend welke FODMAP’s (deels) verdragen kunnen worden. Hierbij ga je samen met je diëtist een advies opstellen wat je je leven lang kunt blijven volhouden.


Het FODMAP dieet in de praktijk

Herken je jezelf in deze omschrijving van klachten en de diagnose PDS? Wil je je klachten graag verminderen en/ of misschien zelfs kwijtraken? Neem dan gerust contact op. In de praktijk gaan we samen met je kijken naar of het dieet geschikt voor je is. In sommige gevallen is het namelijk niet heel praktisch om in te zetten, maar ook dan kunnen we samen kijken wat wél haalbaar is. Een deel van het dieet volgen, levert namelijk vaak ook al klachtenverbetering op!

Maak een afspraak  

Zelf aan de slag?
Bestel bij ons een dieet wat past bij jouw persoonlijke leefstijl.
Afspraak Maken
Maak zelf online een afspraak met de dietiste of bel de afsprakenlijn op 06 - 293 494 52 voor contact
Werkwijze
Lees meer over onze werkwijze en aanpak en ontdek wat onze diëtisten voor u kunnen betekenen
Vergoeding
Wilt u meer weten over onze tarieven en vergoeding door de zorgverzekeraar? Lees dan hier verder